Hasznos

A lovaglásnál, mint a többi sport esetében is, már az elején felvetődik, milyen öltözetet érdemes választanunk, mik a jó felszerelés ismérvei, mikre kell odafigyelnünk. Az alábbi kis összeállítással abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mindenki kiválaszthassa saját maga vagy gyermeke számára a megfelelő ruházatot.

Nadrág: Ez a legfontosabb pont, hiszen a legtöbb nehezen gyógyuló dörzsöléses sérülést a rosszul megválasztott nadrágtól szerzik a kezdő lovasok.

Első alkalommal talán még felesleges komoly kiadásokkal nehezíteni gyermeke lovaglását. Tökéletesen megfelel a kényelmes, kissé szűkebb fazonú pamut (melegítő nadrág) vagy vászon-hosszúnadrágok puha belső varrással. A farmerek kevésbé jók, kemény anyaguk és vastag belső varrásuk miatt, de egy-egy bejáratott darab még megfelelő lehet.

Cipő: A második legfontosabb választás. Legmegfelelőbb a vékony talppal, szűk felsőrésszel kialakított fazon, mely biztosítja a boka szabad mozgását és a kengyelben történő szabad mozgást. Megfelelő lehet egy szűkebb szabású sportcipő is. Amit mindenképp kerüljünk, az a vastag nyelvű, vastag talpú fazon (gördeszkás cipők és a sportcipők többsége), a túl merev túracipőkkel együtt.

Zokni: A legalább lábszárközépig-térdig érő modellek a legmegfelelőbbek.

Alsónemű: Ruházatunk e láthatatlan része talán fontosabb a láthatónál, ennek ellenére nagyon kevés szó esik róla. Hölgyeknek és uraknak egyaránt fontos a magas pamuttartalmú, elasztikus, puha varrásokkal ellátott (esetleg varrás nélküli eljárással készült) alsó. Hölgyeim, a csipkés divatos alsóneműk nem alkalmasak lovagláshoz, csúnyán feldörzsölhetik a bőrt ezzel megkeserítve a szép élményt. A melltartó megválasztásánál is körültekintőnek kell lenni, részesítsük előnyben kifelezetten a sportoláshoz kifejlesztett, széles pánttal ellátott, jó tartást biztosító sport modelleket.

Fejvédő (kobak):  A kobak életet menthet, elengedhetetlen része a lovas ruházatának három ponton rögzíthető kivitelben. Télen nagy hidegben, fülvédő pánt, vagy sí maszk használata célszerű alá, mert ez a sapkával ellentétben nem befolyásolja a kobak megfelelő felfekvését a fejre.

Gerincvédő: Ajánlott mindenki számára, első lovaglástól, kicsiknek-nagyoknak, pályán és terepen egyaránt.

Pálca: Lehetőleg könnyű legyen, se túl rugalmas, se túl merev. Lovaglás során általában csak a puszta jelenléte is elegendő, ritkán kell használni, ezért fontos, hogy kényelmes fogású, könnyű, megfelelő vastagságú markolattal (kézméret!) ellátott legyen, 55-85 cm között.

Kesztyű: Nem elengedhetetlen, de praktikus, télen a hideg ellen véd, nyáron pedig a ló izzadságától csúszóssá válható szár biztosabb fogását teszi lehetővé. A legoptimálisabbak a bőrből készült, a nagyobb igénybevételnek kitett részeken erősítéssel ellátott darabok.

Egyéb fontos szempontok: Általános szabály, hogy ruházatunk egy eleme se legyen bő, lobogó saját biztonságunk érdekében. A lovardában lehetőleg ne viseljünk ékszert, lovardai oktatás alatt mobiltelefonunkat hagyjuk az autóban vagy az öltözőben. Kivétel ez alól a tereplovaglás. Tereplovaglásnál legalább a terepvezetőnél legyen mobiltelefon, természetesen lehalkítva.
Hosszú hajunkat fogjuk copfba és kössük fel, a lobogó, hosszú haj bármibe beleakadhat.

Természetesen a későbbiekben, (akár már 2. alkalom után), ha már érezzük, hogy eme varázslatos sport szerelmeseivé váltunk, érdemes kifejezetten a lovagláshoz kifejlesztett speciális, saját felszerelés beszerzése. Megalapozva ezzel a még komfortosabb érzést és ez által is kifejezve elkötelezettségünket a lovaglás iránt, ahogy ezt más sportok esetében is tesszük.