Tudnivalók

Öltözet

A lovaglásnál, mint a többi sport esetében is, már az elején felvetődik, milyen öltözetet érdemes választanunk, mik a jó felszerelés ismérvei, mikre kell odafigyelnünk. Az alábbi kis összeállítással abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mindenki kiválaszthassa saját maga vagy gyermeke számára a megfelelő ruházatot.

Nadrág: Ez a legfontosabb pont, hiszen a legtöbb nehezen gyógyuló dörzsöléses sérülést a rosszul megválasztott nadrágtól szerzik a kezdő lovasok.

Első alkalommal talán még felesleges komoly kiadásokkal nehezíteni gyermeke lovaglását. Tökéletesen megfelel a kényelmes, kissé szűkebb fazonú pamut (melegítő nadrág) vagy vászon-hosszúnadrágok puha belső varrással. A farmerek kevésbé jók, kemény anyaguk és vastag belső varrásuk miatt, de egy-egy bejáratott darab még megfelelő lehet.

Cipő: A második legfontosabb választás. Legmegfelelőbb a vékony talppal, szűk felsőrésszel kialakított fazon, mely biztosítja a boka szabad mozgását és a kengyelben történő szabad mozgást. Megfelelő lehet egy szűkebb szabású sportcipő is. Amit mindenképp kerüljünk, az a vastag nyelvű, vastag talpú fazon (gördeszkás cipők és a sportcipők többsége), a túl merev túracipőkkel együtt.

Zokni: A legalább lábszárközépig-térdig érő modellek a legmegfelelőbbek.

Alsónemű: Ruházatunk e láthatatlan része talán fontosabb a láthatónál, ennek ellenére nagyon kevés szó esik róla. Hölgyeknek és uraknak egyaránt fontos a magas pamuttartalmú, elasztikus, puha varrásokkal ellátott (esetleg varrás nélküli eljárással készült) alsó. Hölgyeim, a csipkés divatos alsóneműk nem alkalmasak lovagláshoz, csúnyán feldörzsölhetik a bőrt ezzel megkeserítve a szép élményt. A melltartó megválasztásánál is körültekintőnek kell lenni, részesítsük előnyben kifelezetten a sportoláshoz kifejlesztett, széles pánttal ellátott, jó tartást biztosító sport modelleket.

Fejvédő (kobak):  A kobak életet menthet, elengedhetetlen része a lovas ruházatának három ponton rögzíthető kivitelben. Télen nagy hidegben, fülvédő pánt, vagy sí maszk használata célszerű alá, mert ez a sapkával ellentétben nem befolyásolja a kobak megfelelő felfekvését a fejre.

Gerincvédő: Ajánlott mindenki számára, első lovaglástól, kicsiknek-nagyoknak, pályán és terepen egyaránt.

Pálca: Lehetőleg könnyű legyen, se túl rugalmas, se túl merev. Lovaglás során általában csak a puszta jelenléte is elegendő, ritkán kell használni, ezért fontos, hogy kényelmes fogású, könnyű, megfelelő vastagságú markolattal (kézméret!) ellátott legyen, 55-85 cm között.

Kesztyű: Nem elengedhetetlen, de praktikus, télen a hideg ellen véd, nyáron pedig a ló izzadságától csúszóssá válható szár biztosabb fogását teszi lehetővé. A legoptimálisabbak a bőrből készült, a nagyobb igénybevételnek kitett részeken erősítéssel ellátott darabok.

Egyéb fontos szempontok: Általános szabály, hogy ruházatunk egy eleme se legyen bő, lobogó saját biztonságunk érdekében. A lovardában lehetőleg ne viseljünk ékszert, lovardai oktatás alatt mobiltelefonunkat hagyjuk az autóban vagy az öltözőben. Kivétel ez alól a tereplovaglás. Tereplovaglásnál legalább a terepvezetőnél legyen mobiltelefon, természetesen lehalkítva. Hosszú hajunkat fogjuk copfba és kössük fel, a lobogó, hosszú haj bármibe beleakadhat.

Természetesen a későbbiekben, (akár már 2. alkalom után), ha már érezzük, hogy eme varázslatos sport szerelmeseivé váltunk, érdemes kifejezetten a lovagláshoz kifejlesztett speciális, saját felszerelés beszerzése. Megalapozva ezzel a még komfortosabb érzést és ez által is kifejezve elkötelezettségünket a lovaglás iránt, ahogy ezt más sportok esetében is tesszük.

Látogass el lovardánkba

Új vendégeink számára első alkalommal INGYEN LOVAGLÁS-t ajánlunk (25 perc időtartammal, egy fő részére). Eldöntheti, hogy megéri-e nálunk a lovaglásért fizetni.

Kérjük, hivatkozzon honlapunkra, hogy élhessen ezzel a lehetőséggel!

A linkre kattintva küldjön egy e-mailt erről.

Időpont egyeztetéshez kérjük mindenképp írja meg nevét, telefonszámát, egyébként nem tudjuk felvenni Önnel a kapcsolatot!  Írjon, találkozzunk minél hamarabb!

Oktatóink

Ismerkedj meg velünk. Oktatóink több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a lovaglás és a terápiás lovas foglalkoztatások terén.

Csaobánkai Lovarda - Obermayer Ferenc

Lovardavezető

Obermayer Ferenc vagyok, 1975-ben születtem. 1988 óta lovagolok, díjugratásban versenyszerűen. 1994-től Franciaországban, majd egy évvel később Németországban tanultam, dolgoztam. 1997 Pilisvörösváron, 1998-2002 Szentendrén, 2003-tól pedig Csobánkán dolgozom lovardavezetőként, edzőként.

Mindenkit szeretettel várunk, hogy megismertessük a lovaglás szépségével, és tanuljunk egymástól.

Lovasoktató

Gável Eszter vagyok, 2003-ban kezdtem lovagolni és 2016 óta hivatásomként is foglalkozok lovakkal. Az évek során rengeteg szakemberhez volt szerencsém, akiktől igyekeztem minden tudást magamba szívni.  Gyermekkorom óta tudtam, hogy ezt szeretném a mindennapokban csinálni és kötelességemnek tartom a megszerzett tudást átadni. 
Főként fiatal lovakkal versenyeztem díjugratásban, valamint nagydíj szintű díjlovas képzést is kaptam 3 éven keresztül. Ebből kifolyólag, mind a két szakág területén otthonosan mozgom. 
Ezután a Testnevelési Egyetem hallgatója lettem, ahol lovassportedző diplomámat szereztem. Az egyetemnek köszönhetően a humán területre is nagyobb betekintést nyertem, ami magasabb szintre emelte a tudásomat. Immár, a tanítványaim érnek el sikereket, akikre mérhetetlenül büszke vagyok a kitartásuk, alázatuk és lóhoz való hozzáállásuk miatt. 
Azt vallom, hogy nem létezik olyan, hogy „nem tudom megcsinálni”. 
„Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember.” /Muhammad Ali/

.

Csobánkai lovarda | Faur Annamária lovasoktató

Lovasoktató

Faur Annamária vagyok. Lovas pályafutásomat 2005-ben kezdtem el, gyermek korom óta tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Számos edzőnél, lovardában jártam és aktívan részt vettem a lovak körüli feladatokban, táborok felügyeletében, később lovas oktatatásban.
 
2020-ban OKJ-s bizonyítványra tettem szert Lovassport edző szakirányban.
Fontosnak tartom a lovak körüli feladatok biztonságos elsajátítását, a lovakkal való kommunikáció megértését. Hivatásomnak gondolom , hogy az alapokat a legérthetőbben adjam át a kezdő lovasoknak, a haladók lovasoknak idomító feladatok elsajátításában tudok segíteni.
 
,,Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."
/James Herriot/
Dóbé Anna

Lovasoktató

Dóbé Anna vagyok 23 éves és 2018 óta foglalkozom lovasoktatással, de gyerekkorom óta részt vesznek a lovak az életemben. Saját lovamat is 2018 óta tudhatom magam mellett. Azóta a dijugratás felé szakosodtam, de rettentő fontosnak tartom az idomítás elsajátítását, hisz az mindennek az alapja. Ebben segítek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Hatalmas türelemmel és kitartással állok a lovasok elé, igykeszem a lehető legtöbb féle módon átadni a tudásomat, hogy minden lovassal megtaláljam a közös hangot. Arra törekszem, hogy az edzés jó hangulatban teljen, és a lovas elégedetten, jó kedvel szálljon le a lórol és izgatottan várjon minden edzést, hogy valami újat tanuljon és sajátítson el ezekről a csodás élőlényekről.
Tenk Franciska

Lovasoktató

Sziasztok, Tenk Franciska vagyok, 25 éves és 2 éve dolgozok intenzíven a lovasoktatásban. Előtte az ELTE rekreáció és egészségfejlesztés szakán végeztem, majd 2022-ben a Debreceni Egyetem komplex rehabilitáció szakát fejeztem be. A lovas világgal 7 évesen találkoztam először, kezdetben hobbi szinten, majd a lovak szeretete a munkaban is ide terelt. Díjugratásban versenyeztem régebben, amit 2021-ben újra kezdtem és jelenleg az oktatás terén vagyok jelen. Diplomámat az állatasszisztált terápiákról írtam, melyre a lovardánkban is van lehetőség. Szeretem a mozgást, a szabad levegőt, az állatokat, így itt megtaláltam azt a közeget amiben igazán jól érzem magam.